dinsdag 15 maart 2011

Prototype kattenparadijs

Ik ben vandaag even bij een collega met 13 katten langs geweest om eens goed te bekijken hoe ze de boomgaard afgezet heeft.
Binnenkort gaan we bij mij aan de slag!

Meestal zie je hoge hekken/schuttingen met schrikdraad, maar het hek van mijn collega is gewoon laag!
Zo wordt het mooie uitzicht niet verstoord, ze woont op het Drentse Wold en dat is zeker de moeite waard.
(daarom hebben ze er ook voor gekozen hetzelfde type hek te maken als het Drents Landschap gebruikt)
Het houdt niet alleen de katten 'binnen', maar ook bijv. de vossen 'buiten'.
Ik ben zo enthousiast, dat ik het graag met jullie wil delen!

Uitgangspunt was: katten springen niet over een hek, maar springen er eerst op en springen er dan af, of klauteren erin en erover.


En zo werkt het: De kat springt in het gaas en zal proberen eroverheen te klauteren.
Het hele gaas is geaard, een groot aardingsoppervlak dus, niet te missen.
Daarboven 4 spanningsdraden, waarvan hij achteraf de indruk heeft dat 2 of 3 ook wel genoeg waren geweest.
Wanneer de kat in contact staat met het gaas én met een spanningsdraad, krijgt ze een tik.
In dit geval alleen te omzeilen door rechtstreeks op een paaltje te springen en eraf, maar gek genoeg is dit al die tijd (zo'n 3 jaar) nog niet gebeurd.
Het was de bedoeling om metalen schuine 'dakjes' op de paaltjes te maken, maar daar is het nog altijd niet van gekomen.
Ik denk dat ik de palen zo hoog laat uitkomen als het gaas is en er isolatorsteunen aan monteer, zoals die hier op een schutting gemonteerd zijn. Zo kunnen ze niet op de paaltjes springen.

In het begin hebben er 3 katten een poging tot ontsnapping ondernomen, waarvan er 1 van schrik aan de andere kant van het hek kwam.
Ze is gelukkig wel zelf weer teruggekomen. (geadopteerde verwilderde kat!)
Sindsdien hebben ze hun les geleerd en komen ze niet bij het hek. Of de anderen het hebben zien gebeuren? Of dat ze door het drietal gewaarschuwd zijn??De palen staan 1 meter in de grond en 1.5 meter boven de grond.
Hierna zijn op verschillende niveau's metalen draden van paal naar paal getrokken.
(de rode lijnen op de foto zijn niet op de juiste plek getekend, de bovenste draad zit hoger, de onderste draad lager en in het midden geloof ik nog 2 draden)Het gaas is met speciale clipjes + cliptang vastgezet aan de draden.
In de grond is een sleufje gegraven van ca. 10 cm. diep, om het gaas in weg te laten vallen.
(er is nog geen 1 kat aan het graven gegaan...! 013.- Dat zou ik van mijn katten haast wel verwachten...)Het gaas is op 2 plaatsen verbonden aan een aardepen. Hoe vochtiger de grond hoe beter.Omdat de grond niet waterpas loopt, is op sommige paaltjes de richting van het gaas iets gecorrigeerd, zodat het gaas overal even ver boven de grond blijft lopen.
Hij heeft echt keurig werk geleverd he?!Als laatste heeft hij de spanningsdraden door de speciale ringen gevoerd en strak getrokken. Deze trekveren zorgen ervoor dat de draden zowel in de zomer als in de winter strak blijven staan, als er door de temperatuur sprake is van uitzetting of krimp.

Probleem! De paaltjes in de hoeken (ook de meest flauwe hoek) werden schuin voorover getrokken!
Hij heeft dit probleem opgelost door in de hoeken stutpalen te plaatsen, zoals je op eerdere foto's al hebt kunnen zien.
De stutpalen staan eveneens diep in de grond, met dwarsstuk, tegels, ... verzwaard en klem gezet. Een hele klus!Deze boom staat vlak bij het hek.
Om te voorkomen dat een kat de boom in klimt en over het hek springt, zijn er 2 delen gaas om de stam geplaatst.
Op deel I staat spanning, die van de spanningsdraden van het hek afgetapt wordt (rode vierkantje ==> uitvergroot op volgende foto)
Deel II is geaard, zodat zodra de kat van deel II naar deel I klautert... tik.


stroom aftappen van spanningsdraad hekOp deze foto zie je iets beter hoe pvc-buisjes gebruikt zijn om te voorkomen dat het gaas met spanning contact maakt met de boom, of met het aardegaas.
Zou het contact maken, dan zou de spanning via de boom of via het aardegaas wegvloeien en blijft er geen/onvoldoende spanning over om een tik te kunnen uitdelen.

Tot slot:


De geleideringen (zwart/oranje zoals op andere foto's) op de eindpaaltjes bleken in dit geval niet sterk genoeg om alle trekkracht te weerstaan, vandaar dat op deze paaltjes (duurdere) porseleinen geleiders gebruikt zijn.
De electriciteitsdraden gaan hier door het katteluik naar binnen, waar het schrikapparaat aan de muur hangt.Dit is een Gallagher Fencemaster M120, destijds gekocht bij de Welkoop.
Het geluid (tik.... tik.... tik...) viel me tegen, het is luider dan ik had verwacht. (het schijnt nog erger te kunnen)
Gelukkig komt het apparaat bij mij niet in huis, maar in het schuurtje achter het huis.
Als je hierin keuzemogelijkheden hebt, houdt dan rekening met het geluid.

Nou mensen, ik hoop dat jullie/anderen iets aan deze reportage hebben!
Nu mijn tuin nog. :P

2 opmerkingen:

 1. Ik blijf het aarde-verhaal ingewikkeld vinden. Onze oude buurman uit Drogteropslagen komt hier het hekwerk van de hondenren voorzien van een electrische omheining. Ook hij kiest voor een Galagher, maar dan eentje waarbij het apparaat zelf al met 1 of 2 (weet ik even niet meer) aardpennen in de vochtige grond geaard moet worden. Misschien dat ik door dat type me niet meer suf hoef te piekeren over of het hekwerk dan ook nog geaard zou moeten worden.

  Als de hond door dit systeem buiten gehouden wordt, dan gaan we het verder uitbouwen voor de katten want pas dan heb ik er vertrouwen in.
  Onze hond ging namelijk ook dwars door de draadloze electrische omheining heen, wel even met een jank maar gewoon doorgaan want die wil van haar is heeeeel sterk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het apparaat aarden heeft met blikseminslag te maken. Bij blikseminslag schiet de bliksem dan de grond in, ipv dat het het apparaat opblaast.
  Ik heb nu zelf het gaas geaard door een stuk koper waterleiding (wat ik nog had liggen) de grond in te meppen en aan het gaas te verbinden. Het apparaat heb ik geaard door die ook met die koperen buis + het gaas te verbinden.
  Maar dat aarden is nog wel het minst ingewikkelde hoor. ;) Eigenlijk is het hele systeem heel simpel, als je maar even weet hoe het systeem in elkaar zit.

  BeantwoordenVerwijderen